Skip to main content
Visió i alimentació

Visió i alimentació

La visió és un dels sentits més importants que tenim i l'alimentació influeix directament en la cura dels nostres ulls.

Una nutrició sana i equilibrada és necessària per tenir una bona salut ocular, ens pot ajudar a endarrerir l'envelliment de certes estructures i tenir un risc menor de patir patologies oculars.

Per tenir una dieta equilibrada necessitem incorporar aliments saludables i reduir o moderar el consum dels altres, així com tenir un estil de vida sa, reduint l'estrès, el sedentarisme i augmentar l'exercici físic.

Els signes i patologies oculars més freqüents que solen aparèixer són ull sec, fotofòbia, hiperèmia (ull vermell) ia llarg termini malalties com cataractes, glaucoma i retinopaties. DMAE (degeneració macular associada a l'edat) és una de les causes principals de ceguesa dels països desenvolupats.

Per a la visió és molt important una dieta rica en vitamines, minerals, àcids grassos, substàncies carotenoides i flavonoides.

 

Quins aliments són importants a la visió?

 

Vitamina A (Carotens)

La trobem en pastanaga, tomàquet, espinacs rovell d'ou, fetge, préssec i lactis.

Ens permet distingir entre llum i foscor, i diferenciar-ne els colors. Es troba a la retina, als cons i bastons. Prevé cataractes, ull sec, ajuda a les conjuntivitis bacterianes, úlceres corneals i inflamació de parpelles.

Àcids Grassos (Omega-3 DHA)

Molt important per a tot el funcionament del cos, però sobretot per a la salut visual. Els àcids grassos omega-3, específicament el DHA, juguen un paper molt important a la capa de cèl·lules nervioses de la retina

Prevé la degeneració macular retiniana (DMAE), glaucoma, afavoreix el llagrimeig millorant l'ull sec, tenen efectes antiinflamatoris i ajuden a la formació de la vitamina A

La podem ingerir a través de peix blau, fruits secs, alvocat, cols, ous.

 

Vitamina B

La vitamina B12 és molt important, ja que afavoreix la formació de glòbuls vermells a la sang. Millora la fotofòbia i la sensibilitat a la llum. Està indicada en hiperèmia (ull vermell), dolor ocular i úlceres corneals.

Els aliments amb més vitamina B12 són el marisc (sobretot cloïsses, musclos i ostres), rovell ou, pop, verat, carn i productes lactis (iogurt)

La vitamina B2 (Riboflavina) present en verdures, llet, llevat blat i farina integral. Estimula la funció de la vitamina E i disminueix la fotofòbia i els símptomes d'ull sec.

Vitamina C

Està present en cítrics, kiwi, papaia, verdures de fulla verda, col, coliflor i pebrot.

Necessària per a l'absorció de les vitamines A i E, així com per fabricar col·lagen, present en humor vitri. Preveu l'aparició de cataractes i DMAE degeneració macular

Carotenoides (Luteïna i Zeaxantina)

Les xantofil·les o carotenoides, es troben al bròquil, espinacs, pèsols, carbassa, tomàquet, pebrots, verdures de fulla verda.

Són protectors naturals de la llum UV, amb la qual cosa prevé el desenvolupament de cataractes i degeneració macular.

Vitamina E

Present en verdures i hortalisses de color verd com espinacs, espàrrecs i en vegetals rics en oli com enciams, alvocat, pèsols, llavors gira-sol, fruits secs com ametlles, cacauets i pipes de gira-sol

Té funció preventiva de cataractes i DMAE

Oligoelements - Zinc i Seleni

Els oligoelements són micronutrients que calen en quantitats molt petites però que són essencials en el metabolisme de la retina, a més de potenciar l'acció de la vitamina A

Es troba a la xocolata, ostres, fruits secs, llegums cereals integrals, espinacs i fongs.

El seleni i Zinc són molt importants per a l'ull, sobretot per a la retina. Essencial per prevenir l'aparició de patologies retinianes.

 

Flavonoides

Són pigments naturals, antioxidants que ajuden a l'envelliment de les cèl·lules oculars i lesions internes de l'ull, protegeixen del dany produït pels raigs ultraviolats

La seva acció més important en la visió és reparar les cèl·lules nervioses i capil·lars de la retina amb l'augment del cabal sanguini reduint la pressió sanguínia i en la protecció del col·lagen.

Es troben en fruites com ara nabius, cirera, raïm, pruna, en verdures com bròquil, ceba, porro, així com en vi, te.

No hi ha un aliment que contingui tots els nutrients per al nostre organisme, per això una dieta variada és el més saludable