Skip to main content

PROBLEMES DE VISIÓ ESPACIAL

El nostre GPS intern Què passa amb la nostra visió espacial?

T'has parat a pensar mai en com saps on són les coses al teu voltant? O com el teu cos es mou sense ensopegar constantment? Doncs aquí entren en joc les nostres habilitats visuoespacials


Són com un "GPS intern" que ens ajuda a entendre on som nosaltres i on són els objectes a l'espai que ens envolta. És gràcies a aquestes habilitats que ens podem moure pel món, organitzar les nostres coses i interactuar amb tot el que ens envolta


Ser conscients d'on som físicament a l'espai i com les dues meitats del nostre cos treballen juntes és súper important per a un munt de coses: per mantenir l'equilibri, controlar els nostres moviments, tenir bona coordinació i fins i tot per tenir una idea interna de quina direcció prendre I entendre on són els objectes fora de nosaltres també es basa en aquesta comprensió de les direccions


En resum, es tracta de com el nostre cervell ha desenvolupat aquest "mapa" intern i extern de l'espai perquè ens puguem desenvolupar al nostre entorn


La lateralitat i la direccionalitat: entenent el nostre cos i el món!


Dins aquestes habilitats visuoespacials, hi ha dos conceptes clau:

Lateralitat : És la consciència interna de quina és la nostra banda dreta i quina és la nostra banda esquerra. Saber és la meva mà dreta sense haver de pensar-ho
Direccionalitat : És la capacitat d'interpretar i projectar aquests conceptes d'esquerra i dreta cap a fora, cap a l'espai i altres objectes. És el que ens permet entendre quan algú ens diu “gira a l'esquerra” o saber que la lletra “b” té la panxa a la dreta


Integració bilateral: treballant amb les dues mans (i tots dos peus)!


I després tenim la integració bilateral , que és l'habilitat d'usar i ser conscients de banda i banda del nostre cos de forma separada i alhora. Pensa en anar amb bicicleta, necessites fer servir les dues cames per pedalar, mantenir l'equilibri amb els braços i ser conscient dels dos costats del teu cos per no caure't


Què passa quan aquestes habilitats no funcionen bé?


Si aquestes capacitats no es desenvolupen correctament, ens podem trobar amb algunes dificultats:


• Problemes amb activitats rítmiques i esports. Dificultats a seguir el ritme de la música o coordinar els moviments en un esport
• Manca de coordinació i equilibri. Sentir-nos maldestres i amb dificultat per mantenir-nos estables
• Ser una mica “patosos”. Caure i xocar amb coses amb més freqüència del normal
• Dificultat per aprendre quina és la dreta i quina esquerra. Confondre-les constantment
• Invertir lletres o números en escriure o copiar. La "p" sembla una "q", la "d" una "b", el "6" un "9"


Conseqüències d'una mala visió espacial: més enllà d'ensopegar


Si la visió espacial no es desenvolupa bé, les conseqüències poden anar més enllà de ser una mica maldestre. Podem observar:


• Baixa capacitat atlètica. Dificultat per als esports que requereixen coordinació i percepció espacial
• Dificultats amb les activitats rítmiques. Ballar o seguir el ritme pot ser complicat
• Manca de coordinació i equilibri. Sentir-nos inestables i propensos a caure'ns
• Tendència a treballar només amb un costat del cos. Usar una mà molt més que l'altra fins i tot per a tasques que requereixen totes dues
• Dificultat per aprendre dreta i esquerra. Que pot afectar moltes activitats
• Invertir números i lletres en escriure o copiar. Un repte important en l'aprenentatge
• Dificultats en l'orientació espai-temporal. Confondre els dies de la setmana, els mesos, les estacions o fins i tot les hores
• Dificultat en la seriació. Ordenar coses en una seqüència lògica pot ser un problema
• Manca d'organització d'idees. Tant en parlar com en escriure o fins i tot en dibuixar


Un important apunt sobre la coordinació dels ulls: l'estrabisme!


Recordeu que parlem de l'estrabisme? condició on els ulls no miren al mateix lloc. Imagina que un dels teus ulls decideix mirar cap a la finestra mentre l'altre està enfocat a la tele. Això pot afectar molt com percebem l'espai. Si els ulls no estan ben alineats, el cervell rep dues imatges diferents, cosa que dificulta la creació d'una imatge tridimensional del món. Això pot influir negativament en la percepció de la profunditat, el càlcul de distàncies i, per tant, en les nostres habilitats visuoespacials. Per això, un estrabisme no tractat pot contribuir a problemes de coordinació i d'equilibri!


Què passa si tens lateralitat creuada?


La lateralitat creuada és una deslateralització, una desorganització entre el cos i el cervell. Imagina que el teu cos i el teu cervell tenen “el seu equip”, normalment si ets dretà de mà, també sols ser dretà dret i el teu ull dominant també és el dret. Tot va al mateix equip.

Però què passa amb la lateralitat creuada?, doncs que aquests dos equips no coincideixen. Pots ser dretà de mà, però el teu ull dominant és l'esquerre. És com si el teu cos i el teu cervell no es posessin d'acord a quin costat ets, en qui és el “cap”.

Això pot fer que hi hagi un petit conflicte a la comunicació entre cos i cervell. Una desorganització. Encara que és una cosa força comuna, activitats que requereixen usar mans i ulls alhora, com escriure o dibuixar, ja que fan que la coordinació ull-mà es desenvolupin una mica més lent del normal. No és que hi ha un problema greu, simplement que el teu cos i el teu cervell tenen les seves pròpies preferències de “esquerra” i “dreta”
________________________________________


Preguntes Freqüents (FAQ) sobre Problemes de Visió Espacial i Lateralitat


1. Què són les habilitats visuoespacials exactament?
Són les capacitats que ens permeten comprendre i organitzar l'espai que ens envolta, tant l'espai que ocupem amb el nostre cos com l'espai exterior on hi ha els objectes. Ens ajuden a entendre conceptes direccionals ia interactuar amb el món.
2. Per què és important tenir bones habilitats visuoespacials?
Són crucials per a moltes activitats diàries, com ara moure'ns sense ensopegar, practicar esports, orientar-nos, aprendre la dreta i l'esquerra, escriure, dibuixar i organitzar les nostres idees. També influeixen en lequilibri i la coordinació.
3. Què és la lateralitat i com es relaciona amb la visió espacial?
La lateralitat és la consciència interna dels costats dret i esquerre del nostre propi cos. És una base fonamental per a la direccionalitat, que és projectar aquests conceptes a lespai exterior, una habilitat clau dins de la visió espacial.
4. Quins senyals poden indicar que algú té problemes de visió espacial?
Maldestre, caigudes freqüents, dificultat per aprendre la dreta i l'esquerra, invertir lletres o números, problemes amb activitats rítmiques i esportives, i dificultats en l'orientació espai-temporal.
5. L'estrabisme (ulls desviats) pot afectar la visió espacial?
Sí! L'estrabisme dificulta que els ulls treballin junts per crear una imatge tridimensional del món, cosa que pot afectar la percepció de profunditat i el càlcul de distàncies, habilitats importants dins de la visió espacial.
6. Què és la integració bilateral i per què és important?
És la capacitat de fer servir tots dos costats del cos de forma coordinada i simultània. És essencial per a activitats com anar amb bicicleta, res, córrer, pujar i baixar escales, escriure o fins i tot cordar-se els botons.
7. Els problemes de visió espacial poden afectar l'aprenentatge d'un nen?
Absolutament! Dificultats en la lateralitat i la direccionalitat poden portar a invertir lletres i números, problemes en l'organització espacial en escriure o dibuixar, dificultats en la comprensió de conceptes temporals i seqüencials, cosa que pot afectar el rendiment acadèmic.
8. Es poden millorar les habilitats visuoespacials?
Sí! A través de la teràpia visual i exercicis específics, es poden treballar i millorar les habilitats visuoespacials, la lateralitat, la direccionalitat i la integració bilateral.
9. A quina edat solen ser més evidents els problemes de visió espacial? Tot i que poden notar-se des de la infantesa primerenca amb poca traça o retards en el desenvolupament motor, solen fer-se més evidents durant l'edat escolar quan els nens s'enfronten a tasques que requereixen aquestes habilitats, com la lectura, l'escriptura i els esports.
10. Quins professionals poden ajudar amb els problemes de visió espacial? Els optometristes comportamentals especialitzats en visió del desenvolupament que poden avaluar i tractar els problemes de visió espacial mitjançant la teràpia visual.